Werkt een dakdekker met sneeuw en vorst?

Ook in het winterseizoen worden dakdekkersbedrijven overspoeld met aanvragen. Heel logisch, want in de donkere maanden hebben daken ook gewoon onderhoud nodig. Toch is het werk van een dakdekker in de winter net even anders. 

Het komt namelijk wel eens voor dat we een daklekkage of een dakrenovatie een paar dagen moeten uitstellen. Dit gebeurt vooral in de winter. De weersomstandigheden in het winterseizoen hebben aardig wat invloed op het werk dat we doen. 

De klanten van Hessels & Van Bruggen Daktechniek weten dat ons team niet van suiker is gemaakt. Onze dakdekkers gaan door weer en wind. Letterlijk! Of het nu 5 of 40 graden is, de tweede of de tiende verdieping: ons team van dakdekkers krijgt de klus geklaard. Wel zijn er een paar factoren waardoor we een enkele keer op de zaak moeten blijven. 

Op dagen dat het sneeuwt en dat de temperatuur rond het vriespunt zit, moeten wij als dakdekkersbedrijf een klus uitstellen. Dat is niet omdat we bang zijn voor een beetje kou. Dit heeft met een aantal andere redenen te maken. Welke dat zijn, leest u hieronder.

Reden 1: Materialen hechten niet

De vorst is slecht voor dakbedekking. Op dagen dat het vriest, kan vorstschade ervoor zorgen dat ijs gaat vasthechten aan de dakbedekking. Vriestemperaturen zorgen ervoor dat water gaat uitzetten en dat kan voor scheuren in de dakbedekking zorgen. 

Daarnaast is het aanleggen van materialen met sneeuw en vriestemperaturen niet te doen. We maken als dakdekkers gebruik van speciale technieken om bijvoorbeeld dakbedekking vast te maken of daklekkages te repareren. Vriestemperaturen zorgen ervoor dat materialen slecht hechten. 

Hierdoor is het bij vorst en op dagen dat het sneeuwt niet haalbaar om dakbedekking aan te leggen. Hetzelfde geldt voor lekkages repareren. Met sneeuw en regenval is dit een lastig karwei.

Reden 2: Regels en wetgeving

Nederland is een land van regeltjes en in sommige gevallen is dat een goede zaak. Als dakdekkersbedrijf voeren wij een praktisch beroep uit. En daar is veiligheid bij gebaat. 

Een dakdekkersbedrijf valt onder de CAO voor bitumineuze en kunststof dakdekkersbedrijven. Ja, dat is een hele mond vol. Maar het komt erop neer dat we bij sneeuw, ijzel of gladheid niet buiten werken. Ook is het bij vriestemperaturen niet geoorloofd om op het dak te staan. Simpelweg omdat dit niet veilig is. 

Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met onze leveranciers. Hier zitten een aantal regels aan verbonden. Onze leveranciers staan niet toe dat we hun materialen toepassen op dagen dat het vriest of sneeuwt. 

Zoals gezegd hechten materialen niet bij vorst en sneeuw. Onze leveranciers willen natuurlijk alleen dat hun producten gebruikt worden op momenten dat ze ook echt werken.

Reden 3: Veiligheid

Safety first. We hebben het net al een paar keer benoemd: veiligheid. Een glad dak is geen prettige plek voor een dakdekker. Bij Hessels & Van Bruggen Daktechniek zijn onze medewerkers ons grootste goed. We doen er dus alles aan om hen veilig te houden. 

Bij harde windstoten, extreme regenval of sneeuwbuien geldt hetzelfde. Het is op dat soort dagen sowieso niet te doen om dakrenovaties uit te voeren of daklekkages op te sporen. Maar het is vooral niet veilig voor ons team.

Vragen over het maken van een afspraak?

Het aantal dagen dat het vriest of dat er sneeuw valt, is in Nederland beperkt. Mochten wij een keer een afspraak moeten verzetten, dan is de kans groot dat we alsnog op vrij korte termijn bij u langs komen. 

Heeft u vragen over het maken van een afspraak? Of wilt u graag een offerte ontvangen? Neem gerust contact met ons op! Team Hessels & Van Bruggen Daktechniek staat u graag te woord!